top of page

Gynekomasti:

Vanliga orsaker

Manlig gynekomasti

VANLIGASTE ORSKARE

Pubertet

 

Pubertetsgynekomasti är vanligt. Debuten är oftast vid cirka 14-15 års ålder. Brösten är ofta asymmetriskt förstorade och ofta ömmande. Den förstorade bröstkörteln brukar ha försvunnit i 20-årsåldern. Cirka 40 % av patienterna som söker för gynekomasti tillhör denna grupp.

Hormonellt

 

Gynekomastin kan i de allra flesta fall förklaras av en obalans mellan östrogener som är stimulerande för bröstkörtelutveckling och androgener som är hämmare av bröstkörtelutveckling. En nytillkommen bröstkörteltillväxt behöver utredas på hälsocentralen före kirurgi. Har man “alltid” haft lite förstorade bröstkörtlar kan man opereras utan ytterligare utredning.

Läkemedel

 

Spironolakton, Digitalis, Kalciumhämmare, ACE-hämmare, Syrasekretionshämmare, Neuroleptika, Cytostatika, Antiandrogener, Anabola steroider, Östrogen, Finasterid, Diazepam, Heroin, Ketokonazol, Cannabis (tetrahydrocannabinol), Metyldopa, Kaptopril m fl.

Viktökning

Om man går ner i vikt kan man minska fettmängden och storleken på manliga bröst. Vid förekomsten av förstorad körtelvävnad kommer dock viktminskning ensamt sällan att leda till en tillfredsställande bröstreduktion.

Välkommen till Molding Plastikkirurgi, Kliniken som sätter dig i fokus med specialister som värderar trygghet, omtanke och säkerhet först!

Behandla hos oss

MOLDING PLASTIKKLINIK

bottom of page