top of page
  • Thomas Jonsson

Läka och stärka: En träningsguide efter bröstförstoring

Efter bröstförstoring är det viktigt att följa instruktionerna och riktlinjerna från din kirurg för att träna. Detta hjälper till att säkerställa att du läker på rätt sätt och minskar risken för komplikationer. Tänk på att det är större risker att träna för hårt när du också genomgått ett bröstlyft.Direkt efter bröstoperationen

I allmänhet bör du räkna med att ta ledigt från krävande träning i minst några veckor efter en bröstförstoring. Under den här tiden bör du fokusera på mjuk träning för att öka cirkulationen och förebygga blodproppar, såsom att gå eller cykla på en stationär cykel. När du har fått klartecken från din kirurg att återgå till mer krävande aktiviteter bör du börja långsamt och gradvis öka intensiteten på din träning. Det är viktigt att lyssna på din kropp och sluta om du upplever någon smärta eller obehag.Här är en allmän träningsplan som du kan följa efter en bröstförstoring:

Vecka 1:

Fokusera på mjuk träning, såsom att gå eller cykla på en stationär cykel, för att öka cirkulationen och förebygga blodproppar. Undvik alla aktiviteter som innebär att du lyfter eller trycker.


Tjej som cyklar hemma
Första veckan mjuk träning

Vecka 2:

Fortsätt med mjuk träning och börja lägga till lätt styrketräning, såsom kroppsvikts squats eller lunges.


Flicka som gör utfallsövning
Vecka 2 kroppsviktträning

Vecka 3:

Öka intensiteten på din träning genom att lägga till fler styrketräningsövningar, såsom lätta hantlar, bröstpressar eller lätt rodd. Du kan också börja inkludera kardiovaskulär träning, såsom jogging eller cykling, på låg intensitet.


Flicka med hantlar hemma i lägenhet
Vecka 3 lätta styrkeövningar

Vecka 4 och därefter:

Gradvis öka intensiteten och varaktigheten på din träning efter behov. Du kan också börja inkludera mer avancerade styrketräningsövningar och högintensiva aktiviteter, såsom att springa eller hoppa, så länge du känner dig bekväm och inte upplever någon smärta eller obehag.


Flicka springer
Vecka 4 kan man börja jogga med bra stöd för brösten.

Kom ihåg att rådfråga din kirurg innan du startar någon ny träningsrutin efter en bröstförstoring.


Det är också viktigt att lyssna på din kropp och sluta om du upplever någon smärta eller obehag.


Vila

Det är viktigt att du vilar tillräckligt under den första tiden efter din operation för att ge din kropp den tid den behöver för att läka. Du bör undvika att lyfta tunga föremål. När du är redo att börja träna igen, bör du börja med lättare övningar och gradvis öka intensiteten och varaktigheten. Det är viktigt att vara försiktig och undvika att skada dig själv eller försena din läkningsprocess.


Flicka som slappnar av i en fåtölj
Kom ihåg att vila


Om du känner dig obekväm eller har smärta under träningen, bör du vila och rådfråga din kirurg. Om du har frågor om din träningsplan efter bröstförstoring, bör du rådfråga din kirurg för individuell rådgivning. Din kirurg kan ge dig specifika rekommendationer baserade på din personliga hälsotillstånd och läkningsprocess.


Sammanfattning


Efter bröstimplantat bör träning ske gradvis, börja med lätta övningar och öka intensiteten. Vila tillräckligt under den första tiden efter operationen och undvik att lyfta tunga föremål. När du är redo att börja träna igen, fokusera på mjuk träning och lätt styrketräning. Gradvis öka intensiteten och inkludera mer styrketräning och kardiovaskulär träning med kirurgens godkännande. Rådfråga kirurgen innan du startar ny träningsrutin och lyssna på kroppen och sluta vid smärta eller obehag.

14 views0 comments
bottom of page