Thomas Jonsson

Möjliga komplikationer och oönskade utfall vid bröstimplantat

Inom plastikkirurgins värld är öppenhet och tydlighet av yttersta vikt. Som professionella är det vår plikt att förmedla inte bara de positiva aspekterna av vårt arbete, utan också att upplysa om potentiella risker och komplikationer. Ett av de vanligaste ingreppen vi hanterar, bröstimplantat, kommer inte utan sina egna utmaningar och möjliga biverkningar.

Komplikationer är ovanliga men det är ändå viktigt att du är medveten om dessa. Möjliga lokala komplikationer och oönskade utfall med bröstimplantat är  kapselkontraktur, omoperation, implantatborttagning och ruptur av implantatet.

Kapselkontraktur

Detta är en relativt ovanlig komplikation. Kapselsammandragning innebär att det  bildas en fibrös kapsel runt implantatet, som kan leda till att brösten  blir ojämna och hårda. Risken för kapselkontraktur ökar  vid infektioner, hematom, serom, rökning och ju längre implantatet  har varit inopererat. Kapselkontraktur ökar också risken för ruptur och  är en möjlig orsak till omoperation. Kvinnor som genomgår omoperation har större risk för kapselkontraktur än kvinnor som  genomgår sin första förstoring.

Omoperation

Det är troligt att du kommer behöva ytterligare en operation (en omoperation) någon gång efter din första bröstimplantatoperation, antingen för att rätta till ett problem med dina bröstimplantat eller byta ut dem. Patienter kan bestämma sig för att ändra storlek eller typ av sina bröstimplantat, vilket kräver ytterligare kirurgi. Problem som ruptur, kapselkontraktur, asymmetri (otillräcklig proportion av form, storlek och/eller position mellan de två brösten), hypertrofiska ärr (irreguljära, upphöjda ärr), infektion och förflyttning kan kräva ytterligare kirurgi. Vissa förändringar i ditt/dina bröst efter att ha fått bröstimplantat är oföränderliga (kan inte ändras eller fixas). Dessa kan inkludera dimpling, puckering, rynkning eller det utseende som att bröstet är tomt eller deflaterat.

Implantatborttagning

Dina bröstimplantat kan tas bort (med eller utan att ersättas) vid något tillfälle under livet. Du och din läkare kan bestämma att ta bort ett eller flera implantat på grund av en komplikation eller för att förbättra det kosmetiska resultatet. Eftersom dessa inte är livstidsenheter ökar sannolikheten att du behöver ta bort dina bröstimplantat ju längre du har dem, antingen på grund av missnöje, ett oacceptabelt kosmetiskt resultat eller en komplikation såsom svår kapselkontraktur.

Att ta bort implantaten kan i sällsynta fall behöva göras.

Ruptur

Bröstimplantat anses ha rupturerat när implantatskalet utvecklar en spricka eller hål. Implantatet kan ruptura när som helst efter din implantatoperation, men ju längre implantaten är på plats, desto högre är sannolikheten att implantaten rupturerar eller att gelen läcker. Bröstimplantat kan ruptura eller läcka på grund av någon av följande orsaker:


  • Skada från kirurgiska instrument vid tidpunkten för implantationen eller under någon efterföljande kirurgisk procedur
  • Belastning på implantatet under implantatoperationen som försvagar det
  • Vikning eller rynkning av implantatskalet
  • Överdriven kraft på bröstet (till exempel under en stängd kapselotomi, som är en procedur som inte bör användas)
  • Trauma (som att vara i en bilolycka)
  • Kompression under mammografi
  • Svår kapselkontraktur
  • Normal användning över tid.

Bröstimplantat kan ruptura eller läcka utan att det finns några symtom, så det är viktigt att du följer upp med din läkare enligt den plan som du har kommit överens om. Om du tror att ditt implantat har rupturerat bör du kontakta din läkare omedelbart.

Sammanfattning

I detta blogginlägg har jag gått igenom några av de komplikationer som kan uppkomma efter ett bröstimplantat. I de allra flesta fall uppstår inte några komplikationer men det är bra att känna till riskerna innan man beslutar sig för att göra en bröstförstoring med implantat. Några möjliga komplikationer och oönskade utfall med bröstimplantat som jag har beskrivit här är kapselkontraktur, omoperation, implantatborttagning och ruptur av implantatet.

Om du misstänker att du kan ha en komplikation som du vill ha hjälp med att åtgärda kontakta oss via länken nedan då det är mycket viktigt att problem åtgärdas snabbt och korrekt.


Senaste inläggen
  • 2023-07-26 14:14
    Fem fördelar med bukplastik
    info
  • 2023-07-19 14:14
    Sju frågor du bör ställa innan du väljer skönhetsklinik
    info
  • 2023-07-12 14:33
    Är näsplastik rätt för dig?
    info