Thomas Jonsson

Bröstförstoring: En djupgående sammanfattning

En kort sammanfattning om allt du bör tänka på när du vill göra en bröstförstoring. Varför du vill göra ingreppet, vilken typ av ingrepp du kan välja mellan, vilket slags implantat du vill välja, risker och komplikationer, hur länge implantaten håller, när du kan börja träna, samt inverkan på amning.

Bröstförstoring är en av de mest populära plastikkirurgiska ingreppen i världen. Många kvinnor väljer att få sin bröststorlek ökat för att öka självkänsla och förbättra sin kroppsbild. Men det är viktigt att förstå att bröstförstoring inte bara är ett kosmetiskt ingrepp – det finns också medicinska skäl att välja ingreppet.

Varför välja bröstförstoring?

Bröstförstoring kan hjälpa till att återskapa bröststorleken efter amning eller viktnedgång. Det kan också hjälpa till att jämna ut storleksskillnader mellan brösten och ge en mer proportionerlig kropp. För många kvinnor kan bröstförstoring också bidra till att öka självkänslan och förbättra sin kroppsbild.

Det finns två huvudsakliga metoder för bröstförstoring: bröstimplantat och fettransplantation.

Bröstimplantat är den vanligaste metoden för bröstförstoring.

Implantatet kan vara gjort av silikongel, polyuretan eller saltvattenlösning (saltvattenlösning kallas ibland för "saltvattensimplantat") och kan placeras antingen under bröstmuskeln eller direkt under bröstvävnaden. Bröstimplantat sätts vanligen in via bröstvecket eller via armhålan, ibland via snitt vid vårgården.

Typer av bröstimplantat

 • Silikonimplantat är den vanligaste typen av implantat som används vid bröstförstoring. De är gjorda av en formbar, gummiaktig gel som känns naturligt vid beröring. Silikonimplantat är mer mjuka och ger oftast ett mer naturligt utseende på brösten jämfört med andra typer av implantat.
 • Polyuretanimplantat är en annan typ av implantat som också används vid bröstförstoring. De är gjorda av en formbar skumplast och har en hårdare konsistens jämfört med silikonimplantat. Polyuretanimplantat ger oftast ett mer fast och symmetriskt resultat, men kan också ge en mer konstgjort känsla och utseende på brösten.

Bröstimplantatens yta

 • Texturerade implantat är implantat som har en strukturerad yta. Detta kan hjälpa till att förhindra att implantatet flyttar på sig och håller det på plats. Texturerade implantat kan också minska risken för rörelserelaterade komplikationer, såsom kapselkontraktur.
 • Släta implantat är implantat som har en jämn, slät yta. De är vanligtvis mjukare och ger oftast ett mer naturligt utseende och känsla på brösten. Släta implantat kan dock flytta på sig lättare och kan möjligen öka risken för kapselkontraktur.

Bröstimplantatens form

 • Runda implantat har en rund form och är symetriska. De ger ett naturligt  utseende och kan få brösten att se fylligare ut. Runda implantat är oftast billigare än droppformade implantat eftersom de är enklare att tillverka.
 • Droppformade/Anatomiska implantat  har en något mer naturlig form, med en bredare bas och en mer  avsmalnande topp. De kan ge brösten ett mer naturligt utseende, särskilt  om du redan har en bra grundform på brösten men även hjälpa till om bröstet är i gränslandet för ett bröstlyft.

Bröstförstoring med eget fett

Bröstförstoring med eget fett innebär att man använder fett från kroppen, oftast från magen, låren eller rumpan, för att förstora brösten. Fettet tas bort genom fettsugning och injiceras sedan till brösten. Denna metod kan ge en mer naturlig känsla och utseende på brösten, men resultatet kan vara mer ojämnt och det finns en risk att fettet inte tar sig och att ingreppet kan behöva upprepas.

Det är viktigt att förstå riskerna och komplikationerna som kan uppstå och att prata med en plastikkirurg om eventuella oroar innan man bestämmer sig för att genomgå ingreppet

Risker och komplikationer

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det viss risk för komplikationer vid bröstförstoring. Dessa kan inkludera infektioner, blödningar, allergiska reaktioner på anestesi, och bristningar i brösten. Det finns också en risk för att implantatet kan skadas eller flytta på sig. Det är viktigt att förstå dessa risker och prata med en plastikkirurg om eventuella oroar man kan ha innan man bestämmer sig för bröstförstoring. Läs "Möjliga komplikationer och oönskade utfall vid bröstimplantat".

Vanliga frågor om bröstförstoring

Kan jag amma efter en bröstförstoring?

Det kan vara möjligt att amma efter en bröstförstoring, men det är viktigt att diskutera detta med din plastikkirurg innan du gör några beslut.

Hur lång tid tar det för att återhämta sig efter en bröstförstoring?

Det är vanligt att det tar cirka två veckor för att återhämta sig efter en bröstförstoring. Du kan behöva ta det lite lugnare de första dagarna efter ingreppet och det är viktigt att följa de instruktioner som din plastikkirurg ger dig för att undvika komplikationer.

Hur lång tid håller implantaten?

Implantaten kan behöva bytas ut efter några år. Det är viktigt att ha regelbundna kontroller med din plastikkirurg för att säkerställa att implantaten fortfarande fungerar som de ska.

Kan man se implantaten genom huden?

Det är ovanligt att implantaten syns genom huden, men det kan hända om huden är tunn eller om implantatet flyttar på sig. Det är viktigt att diskutera dina förväntningar med din plastikkirurg innan du går igenom med ingreppet.

När kan man börja träna efter bröstförstoring?

Det är viktigt att vänta tills du har återhämtat dig helt efter  bröstförstoring innan du börjar träna igen. Det kan ta cirka två veckor  för att återhämta sig efter en bröstförstoring, men det kan variera från  person till person.

Sammanfattning

Bröstförstoring kan vara ett bra alternativ för kvinnor som vill öka sin bröststorlek eller återskapa bröststorleken efter amning eller viktnedgång. Det är viktigt att förstå riskerna och komplikationerna som kan uppstå och att prata med en plastikkirurg om eventuella oroar innan man bestämmer sig för att genomgå ingreppet. Boka en konsultation hos oss på Molding på telefon 018-100 500 eller boka via hemsidan molding.se.


Senaste inläggen
 • 2023-07-26 14:14
  Fem fördelar med bukplastik
  info
 • 2023-07-19 14:14
  Sju frågor du bör ställa innan du väljer skönhetsklinik
  info
 • 2023-07-12 14:33
  Är näsplastik rätt för dig?
  info